Udarni vrtalnik

//Udarni vrtalnik

Udarni vrtalnik

Rušenja oziroma adaptacije, sanacije si ne predstvljamo brez uporabe ustreznega udarnega kladiva. Ločimo udarno ali rušilno kladivo ter udarni vrtalnik. Prvi ima možnost samo rušenja (štemanja), drugi pa poleg rušenja tudi vrtanje z udarnim kladivom ali brez.

Udarno – pnevmatsko kladivo je namenjeno le za rušenje, saj nima možnosti vrtanja. Njegova velika prednost pred vrtalnim kladivom je ta, da ima gumb za vklop in izklop vibriranja, med tem, ko je potrebno pri rušenju z vrtalnim kladivom gumb tiščati/pritiskati, da kladivo deluje. To je velika prednost predvsem pri dolgotrajneših delih (več ur), saj nas prsti pri stiskanju gumba hitro pričnejo boleti. Pri vrtalnem kladivu pa takega gumba ni vgrajenega, saj je pri vrtanju izredno nevarno, če bi bilo kladivo ves čas prižgano. Lahko nam resno poškoduje (tudi zlomi) zapestje. Obe vrsti pnevmatskega orodja sta ob pravilni rabi izredno učinkoviti. Paziti je potrebno tudi na to, da se pri uporabi udarnega kladiva in udarnega vrtalnika ne pritiska z vso silo na podlago/element, ki ga obdelujemo oz. vanj vrtamo. Pnevmatsko orodje namreč potrebuje ustrezno silo, s katero pritiskamo nanj, da lahko učinkovito izrabi svoje vibracije/udarce.

Za vrtanje v beton uporabimo vrtalno kladivo (udarni vrtalnik), medtem, ko je za rušenje bolj primerna uporaba udarnega kladiva, saj je rokovanje z njim enostavneje.

By |2019-01-25T08:43:34+00:00October 15th, 2017|News|